Het Jeugdzeilen binnen de WSV Woudrichem bestaat al weer 10 jaar! Het pionieren van destijds is uitgegroeid tot een best wel volwaardige, maar nog steeds laagdrempelige zeilopleiding. Plezier hebben op en rond het water staat centraal, en dit gaat samen met het leren beheersen van een zeilbootje, en jezelf - in je uppie - leren redden.

Het succes is zo groot dat we de afgelopen jaren door eigenlijk alleen mond-op-mond reclame zijn doorgegroeid naar bijna 40 kinderen per jaar. De meeste varen Optimist (vanaf een jaar of 8), maar ieder jaar zijn er ook weer een stuk of 10 wat ouderen (vanaf een jaar of 12) die doorgaan in een kielboot. Als zeilopleiding zijn we aangesloten bij het CWO, waardoor er een stapsgewijs lesprogramma is, en diploma’s landelijk en zelfs internationaal worden erkend.

De echte beginners starten ieder jaar met de zwembadles: spannend voor de kinderen en de ouders! In het zwembad leren ze dat een Optimist eigenlijk best wel veel kan hebben, en dat er zelfs als je omslaat, eigenlijk niets aan de hand is. In een reeks van 10 lessen groeien de kinderen door tot het volgende niveau, zodat de meesten het eind van het seizoen afsluiten met een echt diploma. Al snel kan je zien dat ze het echt onder de knie krijgen, en steeds zelfstandiger en onder lastigere omstandigheden de boot beheersen.

Door de groei van het aantal kinderen, het nieuwe clubhuis, en de aanwezige roeiers en ligplaatshouders, zijn de zondagochtenden zo een gezellig samenkomen van kinderen en volwassenen geworden. Zelfs opa’s en opa’s komen regelmatig langs, om vanaf het balkonterras van het clubhuis, met een kopje koffie, trots de vorderingen van hun kroost te volgen.

Ieder jaar is er ook een kamp, meestal aan het eind van de grote vakantie. De laatste jaren is dat gewoon op het terrein van onze watersportvereniging, waar ze een nacht kamperen in tentjes, en we het nieuwe clubhuis natuurlijk optimaal gebruiken.

Meestal plannen we het kamp zo, dat we ‘s nachts met motorboten naar Gorinchem kunnen varen om vanaf het water het vuurwerk van de zomerfeesten van heel dichtbij te kunnen zien: een heel bijzondere ervaring voor de kinderen.

Nadat de Optimistenvloot een paar jaar gelden, door sponsoring van Iveco Schouten, helemaal is vervangen, hebben we vorig jaar ook 3 snelle wedstrijdoptimisten erbij gekregen, als extra uitdaging voor de meer gevorderde kinderen. Zo kunnen ze ook de eerste ervaringen opdoen met het wedstrijdzeilen, om te kijken of ze daarin verder willen gaan. Ook is vorig jaar voor het eerst, en met succes, gestart met een “pilot” kielbootzeilen voor volwassenen: misschien dat het “jeugdzeilen” dus wel gaat uitgroeien tot gewoon, eh, “zeilen”?

De banden met Watersportvereninging De Merwede uit Gorinchem zijn al jaren goed, en worden steeds inniger, niet alleen bij het zeilen, maar ook bij het roeien.

Vorig jaar hebben we samen met hun, en met het Watersportverbond, een Q-Cup wedstrijd georganiseerd voor Optimisten, en we doen al jaren mee met hun afsluitende zeilwedstijd in oktober. Het is leuk om te zien dat niet alleen de kinderen, maar ook alle vrijwilligers veel plezier beleven aan zulk soort activiteiten.

Aanmelden

Helaas zit het seizoen 2017-2018 al weer helemaal vol. Rond oktober starten we met de inschrijvingen voor 2018-2019. Als je interesse hebt, kan je dit jaar al eens een keer komen kijken: we zeilen iedere zondagochtend vanaf 11 juni. Tijdens de grote vakantie liggen de lessen stil. Op zondag 27 augustus beginnen we dan weer, en sluiten het seizoen af met een diploma-uitreiking op 1 oktober.

Kosten en voorwaarden

De kosten voor het jeugdzeilen zijn € 125 per seizoen. Als je wilt meedoen, moet je voldoen aan de eisen die in het Jeugdzeilreglement staan genoemd.

Link naar Jeugdzeilreglement

Contact