Today23

donderdag 19 oktober 2017 09:27

Weer in Woudrichem

Hoe wat en waar

Onze roeileden vertrekken vanaf het werfterrein in onze St Ayles Skiffs om 08:00 uur. De route van dit jaar is als vanouds een rondje om de nieuwe gemeente Altena circa 70 kilometer. Gelukkig is de Wilhelmina sluis weer open waardoor dit weer kan. Rond 18.00 uur verwachten we weer aan te komen waarna we met een hapje (erwtensoep) en een drankje afsluiten. Onze roeisloepen worden weer begeleid door Laurens den Hollander en Aart van Beem.

Iedereen: alle WSV leden, familie, vrienden, bekenden en verdere geïnteresseerden zijn van harte welkom, om ons uit te zwaaien of natuurlijk weer te onthalen als we moe gestreden terugkomen. Naast directe donaties via de website van Serious Request (zie link) zetten we ook een collecte bus neer om het goede doel zo veel mogelijk te ondersteunen.

3FM Serious Request zet zich dit jaar in voor slachtoffers van de stille killer: longontsteking.

De Stille ramp

Longontsteking is wereldwijd de dodelijkste infectieziekte voor kinderen van 5 jaar en jonger. Het doodt meer kinderen dan hiv en aids, malaria en mazelen bij elkaar opgeteld. Elk jaar sterven meer dan 900.000 jonge kinderen aan een longontsteking. Dat zijn bijna 2.500 kinderen per dag. Een longontsteking is erg gevaarlijk, maar hoeft niet dodelijk te zijn. Met de juiste middelen en kennis is longontsteking eenvoudig te voorkomen en te behandelen. Zo vanzelfsprekend als dit is in Nederland, zo groot is het gebrek hieraan in de meeste ontwikkelingslanden.

Waar speelt deze stille ramp zich af?

Deze stille ramp speelt zich vooral af in de Hoorn van Afrika en ten zuiden van de Sahara, maar ook in landen als Ivoorkust. De mensen in deze gebieden zijn ontzettend arm. Er heerst veel armoede en er is nauwelijks kennis over de ziekte.

Wie worden getroffen?

Vooral kinderen van vijf jaar en jonger in arme plattelandsgebieden zijn kwetsbaar. Hun weerstand is vaak slecht, waardoor ze sneller vatbaar zijn voor longontsteking. Wat ook niet meehelpt is dat veel arme gezinnen leven, slapen en koken in één ruimte. Als het eten binnenshuis wordt bereid op houtskool of mest, ontstaat er ongezonde rookvorming. In combinatie met slechte ventilatie kan dit dodelijk zijn.

Voor meer informatie:

Kees van Vugt